RESZTKI PO ZBIORZE KUKURYDZY TO CENNY, DARMOWY NAWÓZ

Aktualizacja: 1 paź 2020

Czy wiesz jaką wartość nawozową ma słoma kukurydziana pozostawiona na 1 ha?

Przy średnim plonie ziarna z 1 ha pozostaje nam na polu ok. 9 ton słomy kukurydzianej. W przeliczeniu w liczbach daje nam to interesującą wartość nawozową która powinna wrócić do gleby to: 72 kg azotu (N), 42 kg fosforu (P), 195 kg potasu (K)


Przyjmuje się że dla słomy kukurydzianej dostępność składników w pierwszym roku po przyoraniu wynosi dla azotu 25%, fosforu 20%, potasu 50%, magnezu 40%.

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek ile to kosztuje, jeśli te składniki miałbyś kupić w hurtowni nawozów?

Czy wiesz że wartość nawozowa słomy kukurydzianej z 1/ha jeśli by ją przeliczyć w czystym składniku to kwota ok. 650 zł – 750 zł.


Do tych wyliczeń trzeba by było dodać jeszcze magnez ok. 22 kg i wapń 50 kg i całe bagactwo mikroelementów: bor, miedź, mangan, cynk i molibden. Nie można też zapomnieć o wpływie substancji organicznej na poprawę struktury gleby.


Czy wiedziałeś że warunkiem żeby ta biomasa z resztek przekształciła się w przyswajalne NPK potrzebne będą przede wszystkim tlenowe mikroorganizmy?​


Czy wiesz dlaczego powinieneś wesprzeć rozkład resztek kukurydzianych mikroorganizmami tlenowymi?


Brak włąściwego płodozmianu oraz stosowanie środków chemicznych spowodowały drastyczne i niepokojące zmniejszenie ilości bakterii, również tych odpowiedzialnych za rozkład masy organicznej.


Kukurydza jest rośliną wysokoplonującą, gdzie plon może sięgać 18 ton/ha mokrego ziarna a po zbiorze pozostaje wyjątkowo dużo biomasy na polu.


Gleba z powodu wydania tak dużego całkowitego plonu jest w tym czasie zmęczona i wyczerpana ze składników co w konsekwencji bardzo utrudnia szybkie uruchomienie procesów rozkładu. Wydaje się oczywiste że życie glebowe w tym czasie potrzebuje wsparcia silnymi szczepami bakterii. Tym bardziej że jest dużo masy do przerobienia! Nie chcemy żeby masa organiczna zalegała w glebie, tylko żeby możliwie w jak najszybszym czasie się rozłożyła na związki dostępne roślinie.


Bardzo wskazane jest aby w tym czasie proces ten wesprzeć odpowiednimi do tego celu mikroorganizmami. Stworzymy w ten sposób idealne warunki do budowy próchnicy, ponieważ bakterie rozkładają resztki pożniwne do substancji humusowych. W ten sposób będziemy mieli pewność że stanowisko pod następne zasiewy jest odpowiednio przygotowane aby wydać dobry plon.

Idealny do tego celu jest preparat SŁOMER który zawiera 11 szczepów bakterii, w tym 5 tlenowych z rodzaju Bacillus, odpowiedzialnych za rozkład masy organicznej w glebie.





489 wyświetlenia0 komentarz
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - Biały Krąg
  • Instagram - White Circle

© 2020 by Mikołaj Halasz. Opublikowane dla AGROBIOS.