AZOTO VIP
Naturalny środek mikrobiologiczny zawierający kompleks bakterii azotowych, które aktywują naturalny ekosystem do wiązania azotu z powietrza
Zalety
1
wiąże azot atmosferyczny stanowiąc jego dodatkowe źródło 15 – 30 kg/ha
2
stymuluje potencjał plonowania przy okresowych niedoborach azotu
3
bezpieczna forma azotu jest dostępna przez cały cykl wzrostu roślin
4
ułatwia ukorzenianie kiełkujących nasion, polepszając ich głęboki rozwój
5
intensyfikuje rozwój bryły korzeniowej.
6
stymuluje bujny wzrost roślin
7
pomaga roślinom skutecznie radzić sobie w sytuacjach stresowych
8
zwiększa wigor i skuteczne wykorzystanie wody i składników odżywczych
9
zmniejsza uzależnienie od nawozów azotowych
Działanie:
AZOTO-VIP to naturalny środek mikrobiologiczny zawiera-
jący kompleks bakterii azotowych, które aktywują naturalny
ekosystem do wiązania azotu z powietrza i uwalniają go w
formie dostępnej dla roślin w całym cyklu wzrostu. Dzięki
temu możemy ograniczyć dawki azotowych nawozów mi-
neralnych. Kompleks bakterii użytych w preparacie zwiększa
odporność roślin na niekorzystne warunki środowiskowe
oraz poprawia biologiczną żyzność gleby, wpływając na ilość
i jakość plonu.
Składniki:
Kompleks żywych kultur bakterii Paenibacillus polymyxa, azotobacter chroococcum, ekologiczna melasa z trzciny cukrowej, woda.
Koncentracja bakterii w preparacie wynosi 2,28×10*8 jtk/ml
Stosowanie:
Zboża ozime i rzepak ozimy:
Jesienią doglebowo przed siewem lub nalistnie po siewie, albo wczesną wiosną po ruszeniu wegetacji lub w trakcie intensywnego wzrostu.
Zboża jare, kukurydza, buraki cukrowe, ziemniaki:
Wiosną doglebowo przed siewem, lub nalistnie w trakcie intensywnego wzrostu.
Warzywa:
Doglebowo przed siewem, lub w trakcie okresu wegetacyjnego.
Dawkowanie:
2 l/ha na 200-300 l. wody.
Doglebowo lub nalistnie w formie oprysku. Od wczesnej wiosny (min. temp. gleby od 8°C) do późnej jesieni. Od 1 do 2 zabiegów w sezonie. Unikać oprysku przy silnym nasłonecznieniu.
Przechowywanie:
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Zachowuje najwyższą jakość przez okres 12 miesięcy od daty produkcji podanej na opakowaniu.
Unikać przemrożenia.