
Działanie bakterii azotowych, fosforowych, potasowych:
- zaopatrywanie roślin w azot z powietrza
- uwalnianie fosforu i potasu z rezerw uwięzionych w glebie

SKŁAD
Kompleks 9 szczepów bakterii Bacillus i Paenibacillus, ekologiczna melasa trzcinowa, woda rewitalizowana.
KORZYŚCI
• pozwala ograniczyć zużycie sztucznych nawozów
• uzupełnia niedobory składników biologiczną formą NPK
• zwiększa przyswajalność nawozów
• uwalnia składniki z materii organicznej
• wytwarza fitohormony, aby stymulować wzrost

Bacillus subtilis
To gatunek bakterii, który może przetrwać w glebie przez długi czas i jest bardzo skuteczny w kolonizowaniu korzeni roślin.
Pobudza wzrost roślin poprzez zwiększenie tworzenia auksyny (IAA, IBA), wzmaga fotosyntezę oraz zwiększenia tolerancji roślin na stres.
Może działać bezpośrednio na inne drobnoustroje, wytwarzając różnorodne antybiotyki, które mają wpływ na grzyby lub bakterie. Może również działać pośrednio, stymulując roślinę do aktywacji własnych mechanizmów obronnych.
Bakterie te mogą zmniejszać lub eliminować szkody wyrządzane roślinom przez bakterie chorobotwórcze. Mogą szybko i masowo się rozmnażać i kolonizować w ryzosferze, zapobiegając infekcjom.
Jednocześnie przekształcają materiały trudno przyswajalne w glebie w substancje łatwo przyswajalne przez rośliny uprawne, wspomagają wchłanianie i wykorzystanie składników pokarmowych oraz poprawiają stopień wykorzystania nawozów.
Bacillus
coagulans
Zwiększa zawartość fosforu w glebie poprzez rozpuszczanie i uwalnianie niedostępnego fosforu. Produkuje fosfatazę i fitazę, które mobilizują fosfor z niedostępnych źródeł.
Bacillus amyloliquefaciens
Silnie kolonizuje przestrzeń korzenia, stymulując rozrost korzeni (włośników) również poprawia dostępność fosforu oraz może zwiększać odporność roślin na niektóre choroby.
Zwiększa zawartość fosforu w glebie poprzez rozpuszczanie i uwalnianie niedostępnego fosforu. Roślina z pomocą tej bakterii może więcej pobrać fosforu z zablokowanych złoży, z nawozu, z masy organicznej (słomy, poplonu, obornika) poprawiając w ten sposób lepsze odżywienie rośliny.
Bacillus
megaterium
Bacillus
pumilus
Zatrzymuje rozwój inwazyjnych mikroorganizmów i grzybów. Podobnie jak inne Bacillus spp., zarodniki B. pumilus wykazują ogólnie wysoką odporność na stresy środowiskowe, w tym ekspozycję na światło UV i wysuszenie oraz wysoką zawartość soli. Występuje naturalnie i jest szeroko rozpowszechniony zarówno u roślin jak i zwierząt. Wzrost bakterii na korzeniach roślin zapobiegakiełkowaniu Rhizoctonia i zarodników Fusarium.
Bacillus
licheniformis
Jest w stanie rozkładać białka i ligniny w celu dostarczenia związków żywieniowych dla rośliny. Wykazano, że Bacillus licheniformis ma wiele korzystnych cech, które obejmują:– Produkcje antybiotyków, takich jak bacytracyna,– Wytwarzanie związków grzybobójczych o specyficznej aktywności przeciwko Fusarium.– Może skutecznie rozkładać materię organiczną w glebie, a tym samym zapewnia optymalne odżywienie rośliny
Bacillus
laterosporus
Może wydzielać dużo chitynazy i hamować choroby grzybicze. Ma silną zdolność do hamowania szkodliwych bakterii, poprzez produkcje antybiotykowych substancji (laterosporin). Promuje wzrost korzeni i zwiększa zdolność wchłaniania składników przez korzenie. Może redukować pozostałości pestycydów. Przyczynia się do rozluźnienia gleby, (rozwiązuje problem twardej, zaskorupionej gleby. Poprawia wskaźnik wykorzystania nawozu.
Bacillus
polymyxa
Wykazano, że Bacillus polymyxa sprzyja wzrostowi roślin poprzez szereg mechanizmów.
-
Zdolność wiązania azotu przez bakterie, który to roślina może swobodnie wykorzystać dla promowania wzrostu.
-
Poprzez produkcję hormonów, takich jak cytokininy, auksyny, etylen i gibereliny, które zwiększają ekspansję korzeni i wzrost roślin.
-
Poprzez produkcję antybiotyków i związków przeciwgrzybiczych oraz tworzenie biofilmów na korzeniach roślin – na przykład biofilm utworzony na korzeniach pomidorów chroni roślinę przed więdnięciem bakteryjnym.
-
Produkcja egzopolisacharydu, który przylega do cząstek gleby i korzeni roślin, pomaga w stabilizacji i poprawie struktury gleby.